het advies van de honden juffrouw

Blijf dingen doen

Lange lijn wandelen

Soms kan de hond niet of tijdelijk niet loslopen, door bijvoorbeeld een blessure, operatie of het niet toegestaan is om daar de hond los te laten of omdat de recall er nog niet zo perfect in zit.

Dan is het fijn een ander alternatief aan de hond te kunnen bieden zoals wandelen met de lange lijn, waardoor ze toch een stuk (gecontroleerde) vrijheid hebben om wat meer in hun eigen tempo te kunnen lopen en rond te snuffelen.

Ook wordt de lange lijn gebruikt bij het speuren met de hond tijdens onze speurworkshop.

De hond aan een lange lijn laten wandelen klinkt zo simpel, maar toch komt er een behoorlijke vaardigheid bij kijken: het opknopen van de riem, hanteren van de hond als hij 5 meter voor je aan de riem loopt en het vasthouden van de riem.

Tijdens de workshop zullen we in verschillende opstellingen met elkaar oefenen, tegenover en naast elkaar, zodat je de lat steeds wat hoger kan leggen in moeilijkheidsgraad voor de hond en verschillende commando´s kan toepassen zoals zit,  blijf, hier komen, wandelen zonder trekken en het volg commando.

Het is niet toegestaan om een Flexilijn te gebruiken tijdens deze workshop. Tijdens de workshop maken wij gebruik van een sleeplijn, deze kunt u zelf aanschaffen of even lenen en is eventueel te koop na afloop(neem dan van te voren even contact met ons op).

Doordat de workshop in een open gebied is, zullen er altijd voor iedere hond genoeg afleidingen zijn, waar we tijdens de workshop aan werken in een kleine groep van max 5 honden.

groepswandeling

Voor veel honden en eigenaren is het soms best spannend om in een groep te lopen met andere honden. Soms trekt de hond hard vooruit wanneer deze andere honden ziet. Deze workshop is er dan ook op gericht om samen, in groepsverband met elkaar te lopen zonder trekken of spanning bij de eigenaar en of hond.

De eigenaar kan er voor kiezen om een lange lijn te gebruiken (sleeplijn) mits ze met het gebruik hiervan bekend zijn door bijvoorbeeld de workshop gevolgd te hebben of vaker met een sleeplijn gewerkt te hebben.

Tijdens deze workshop is er een groepsgrootte van maximaal 5 tot 6 honden, zodat de individuele begeleiding goed kan blijven.

Tijdens de workshop zullen ook verschillende commandos aan bod komen zoals zit, blijf, wandelen zonder trekken en naast. Ook zullen er andere mensen en honden passeren waarbij het de bedoeling is dat de hond de focus heeft op eigenaar en niet op een jogger of fietser  bijvoorbeeld afrent. 

Tijdens de groepswandeling workshop is het gebruik van een flexilijn verboden.

Hersenwerk

Hersenwerk is een erg belangrijk onderdeel wat kan bijdragen aan het verwerken van ervaringen, rust creëren in het hoofd van de hond en rust in huis of bij het aanleren van de bench.

Voor veel (jonge) honden is het moeilijk om te schakelen tussen een drukke activiteit(zoals rennen in het bos) en weer naar thuis rustig moeten zijn. Ook wanneer een hond stressvolle situaties meemaakt, is het belangrijk om dit te verwerken op een fijne manier.

Tijdens hersenwerk wordt er enorm veel inspanning van de neus en hersenen van de hond gevraagd, om te focussen op bijvoorbeeld het verkrijgen van voer, dit kost ook mentaal een hoop energie voor de hond. De hond leert om zelfstandig dingen te doen, om zijn doel te bereiken( bijvoorbeeld bij het voer komen door schuifjes te openen) De hond leert hierdoor vindingrijk te zijn en zelf te zoeken naar oplossingen.

Tijdens de workshop worden er verschillende hersenwerk spellen aangeboden met bijbehorende uitleg over het spel. Van snuffel werkjes tot spellen waar ze lichamelijk wat voor moeten doen, zoals verschuiven of weg halen van een bakje of klepje.

Omdat er verschillende honden mee zullen doen, met een groepsgrootte van max 6 honden, rouleren we iedere 5 minuten, zo leert de hond verschillende spellen van huis-tuin keuken gerei tot bestaande spellen, met verschillende moeilijkheidsgraden.